CAMERA MEMORIEI

”Împreună nu uităm de Alzheimer”

În premieră sibiană, ING și Asociația Spitalului de Psihiatrie Dr.Gh.Preda (ASPPS) lansează proiectul ”CAMERA MEMORIEI” – Suport și terapii pentru bolnavii de Alzheimer si familiile acestora prin care a fost amenajată o cameră de tip Snoezelen, în care se efectuează terapii de stimulare senzorială, relaxare şi reconectare pentru pacienţii vârstnici
cu patologii din categoria demențelor.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu Alzheimer și de a susține psiho-social familiile acestora, precum și de a contribui la conștientizarea incidenței crescute a demențelor diagnosticate și nevoii de servicii dedicate, prin organizare de conferințe și manifestări profesionale.

În județul Sibiu sunt peste 1000 de persoane în vârstă afectate de demență Alzheimer și de alte etiologii, cu boli somatice asociate. Demența este o boală degenerativă progresivă a creierului. Simptomele includ pierderea orientării, memoriei, abilităților cognitive, capacității de autoîngrijire, precum și agitație, halucinații, modificări ale dispoziţiei si comportamentului.

Simptomele și manifestările patologiei determină o calitate scăzută a vieții pacienților, declin cognitiv și restrângerea autonomiei funcționale. Pacienții sunt dependenți de familii și necesită supraveghere continuă. A îngriji acasă o persoană cu demenţă Alzheimer este o sarcină dificilă. Cei care se ocupă de îngrijirea bolnavului sunt ei înşişi expuşi unui risc crescut de boală, de depresie, mai ales dacă nu beneficiază de un sprijin adecvat din partea celorlalţi membri ai familiei, din partea prietenilor şi a comunităţii.

Prin proiectul lansat astăzi, Camera Memoriei (dedicată terapiei senzoriale în demențe) este amplasată la secția Gerontopsihiatrie a Spitalului de Psihiatrie dr.Gh.Preda Sibiu și va deservi anual peste 200 de pacienți, fiind utilizată pentru stimularea abilităților și a memoriei reziduale, în scopul păstrarii autonomiei funcţionale. Efectele stimulării senzoriale aplicate în camera Snoezelen sunt: relaxare, scăderea anxietății, agresivității, dezorientării, antrenarea motricității grosiere și fine (pentru autoîngrijire și activități cotidiene), facilitarea relației terapeutice și comunicarea, percepția senzațiilor (vizuale, auditive, olfactive, tactile, vestibulare) și încetinirea declinului cognitiv.

CAMERA MEMORIEI este un proiect nou prin care comunitatea de afaceri, alături de societatea civilă sibiană arată, printr-un demers matur și necesar, că ”Împreună nu uităm de Alzeihmer”.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 33 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. www.ing.ro

Asociația Spitalului de Psihiatrie Dr.Gh.Preda din Sibiu (ASPPS) este o organizație neguvernamentală înființată în anul 2010, ai cărei membri fac parte din personalul medical și nemedical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu. www.aspps.ro

Misiunea asociației este de promovare a sănătății mintale, destigmatizarea persoanelor care suferă de tulburări psihice şi integrarea lor în comunitate. Activitățile și proiectele ASPPS se concentrează pe dezvoltarea facilităților dedicate terapiilor complementare pentru pacienții Spitalului și pe programe de suport pentru pacienți, inclusiv prin organizarea propriului serviciu de voluntariat în beneficiul pacienților.

Lasa un comentariu